Een Nest thermostaat aansluiten op een Intergas combiketel

Omdat Nuon stopte met de E-manager had ik een andere thermostaat nodig. Mijn keuze viel op de Nest, eigenlijk vooral omdat er zulke leuke dingen mee mogelijk zijn met IFTTT, en de bediening via mobiel waarschijnlijk wel goed werkte. Aldus geschiedde, thermostaat aangeschaft, en vandaag heb ik hem geïnstalleerd. Ik was van te voren een beetje angstig, snoeren doorknippen bij cv-ketels vereist enige moed. Maar het was eigenlijk een fluitje van een cent, jij kan het ook.

Stap 1 – Oude thermostaat verwijderen

Dat was makkelijk genoeg, en laat een mooi gat achter.. Je ziet er twee draadjes uitkomen, deze schakelen de kachel aan en uit en gaan helemaal naar de cv-ketel.

nest - 1

Stap 2 – Verander aansluiting op de ketel naar aan-uit

Sommige ketels (zoals de mijne) zijn modulerend. Dat betekent dat ze behalve aan en uit ook zachtjes kunnen. Sommige thermostaten (zoals mijn vorige) kunnen daar mee omgaan, en zorgen er daarmee voor dat je niet zulke wisselingen krijgt van de temperatuur in je huis. De Nest is om onduidelijke redenen niet zo slim, dus ik moest de aansluiting van het draadje in de ketel aanpassen. Dat vereist bij de Intergas het open maken van het bedieningspaneel. Dit gaat heel makkelijk met twee schroefjes aan de onderkant. Oh ja, eerst natuurlijk de stekker van de ketel er uit. Vervolgens kan het hele spul naar beneden klappen, en zie je waar de draadjes zitten.

nest - 2

Dat groene blokje waar het rood-blauwe draadje heen gaat zit vastgeklikt op het bordje, dit kan je met enig trekken loskrijgen zodat je er makkelijker bij kan. Op het plaatje er bij staat welke aansluitingen waarvoor zijn. In dit geval zijn 11 en 12 voor modulerende thermostaat, en 6 en 7 voor een aan-uit thermostaat. Hier zie je dat in detail.

nest - 3

Hier heb ik ze dus aangesloten op de klemmetjes 6-7. En dat is alles, het spul kan weer dicht.

Stap 3 – De heatlink aansluiten

Ik heb een los 220v snoer gekocht bij de Gamma, en die aangesloten op de 230v ingang, de linker twee gaatjes. En dan komt het moedige moment: De kabel doorknippen die van thermostaat naar de ketel gaat. Kies een slimme plek want je hebt misschien weinig speling. Doorknippen, en beide kanten open peuteren en strippen. Vervolgens sluit je de draad die van de thermostaat komt aan op de rechter twee klemmetjes, en de draad vanaf de cv ketel op de rechter 2 van de middelste 3. Op deze manier dus:

nest - 5

Nu loopt de draad van de cv-ketel naar de thermostaat dus via deze heatlink.

Stap 4 – De Nest thermostaat aansluiten

Vervolgens sluit je de rode en blauwe draad aan in het wandkastje van de Nest, op deze manier. Het maakt niet uit welke links of rechts zit, het is ten slotte maar een aan-uit schakelaar.

nest - 7

Vervolgens kan je de voorkant er op klikken.

Stap 5 – Aanzetten

En dan komt het moment dat je vreest dat je ergens een fout hebt gemaakt en alles voor niks was. De stekker van de cv-ketel en de heatlink er in. En voilà, bij mij werkte alles meteen. De thermostaat gaat aan, en je kan hem als eerste koppelen aan je wifi.

nest - 10

Als dat gedaan is gaat hij zichzelf updaten, en door een aantal stappen lopen. Als moment supreme doet hij de kachel even aan en vraagt hij of de radiatoren warm worden. En ja, dat werden ze. Vier dat moment even.

Stap 6 – Er is geen stap 6

En dat was het al.. Het werkt gewoon allemaal. Account aanmaken op Nest.com, de app installeren op je telefoon, koppelen met de thermostaat (de app legt dat heel goed uit, kan niet mis gaan) en dan kan je de thermostaat via de app bedienen.

Het is blijkbaar slim om niet meteen een schema te gaan maken, maar de thermostaat zelf te laten leren over je schema. Dus dat doe ik maar.

Ik kan niet wachten op de frisse herfst.

30 thoughts on “Een Nest thermostaat aansluiten op een Intergas combiketel

 1. Lenny

  Leuk artikel. Zit er ook over na te denken om een Nest aan te schaffen, aansluiten ziet er niet al te gecompliceerd uit gelukkig… Ben je er nog steeds tevreden mee?

  Reageren
 2. sander

  Hoi Michiel,

  Onwijs bedankt voor deze gedetaileerde uitleg. Toen ik de cv ketel opentrok kreeg ik het een beetje benauwd. Ik snapte er niets van. Maar dankzij jou detail uitleg heb ik het eenvoudig voor elkaar gekregen zonder dat ik een dure monteur hoefde in te schakelen!
  Super!

  Reageren
 3. Eric

  Hi Michiel, superblij met deze uitleg. Dank! Ik heb hem gebruikt om een US model Nest aan te sluiten, dus zonder die volkomen nutteloze Heatlink. En met jouw duidelijke uitleg kon ik de draden in mijn ketel daarvoor aansluiten. Fijn!

  Reageren
  1. Aad

   Beste Eric, is het idd gelukt om de USA nest volledig werkend te krijgen? Ik heb ook een 3 Nest gekocht in de USA en vroeg mij af of het wel volledig gaat werken. Ik moet nog beginnen aan de installatie, bedankt voor je antwoord

   Reageren
 4. Eric

  Ha Michiel, misschien begrijp ik het niet goed. Maar met de heatlink wordt de Nest modulerend. Moet de aansluiting van de heatlink naar de CV ketel dan niet op 11 en 12 worden aangesloten? Bij een aansluiting op 6 en 7 treedt geen modulerende werking op en is alleen sprake van een schakeling aan en uit.

  Reageren
 5. Daniel

  Eric,

  Het laatste type Nest, de V3, werkt in tegenstelling tot V1 en V2 wel modulerend. De draden dienen dan inderdaad op positie 11 en 12 te worden aangesloten.

  Reageren
 6. glenn

  Michiel, bedankt voor de handige uitleg. heb mijn v3 inmiddels werkend maar de open therm functie is niet detecteerbaar, nog niet kunnen vinden waar t fout zit.

  Reageren
  1. Thijs

   Bij werkt het ook niet via opentherm.

   2 draden op 11 en 12. Is het zo dat de verbindingsbrug op 4 & 5 moet blijven zitten?

   Ik lees in de installatiehandleiding van de ketel dat 6-7 open moet zijn. Open is in dit geval toch geen draden daarop aangesloten?

   Reageren
   1. michielb Bericht auteur

    Dat denk ik wel ja, maar veel meer dan wat ik heb opgeschreven weet ik er ook niet van. Zag je eerdere comments over opentherm?

    Reageren
    1. Thijs

     Ik heb het ondertussen werkend. Bleek 1 draad niet helemaal lekker te zitten.

     Nu maar eens even verder spelen met de mogelijkheden.

     Reageren
     1. Raymond

      Hi Thijs,

      Kan je aangeven hoe je de opentherm aansluiting op intergas combi ketel heb aangesloten?
      4 en 5 zijn doorgelust en 11 en 12 gaan naar de headline.

      Maar krijg foutmelding op mijn nest h73. Geen idee wat ik fout doe? Kan het nog iets met de polaritei te maken hebben?

      Ik hoor het graag,
      Gr Raymond

     2. Raymond

      Dag Thijs,

      Goed te lezen dat het nu werkt. Bij mij werkt aan/uit nu ook, maar opentherm niet. Ik maak gebruik van een nest V3.
      Kan je me laten weten hoe je nu je intergas heb aangesloten?
      Gebruik je pin 11&12 en 4&5 doorverbonden?

      ik krijg nu foutmelding h73. Je ziet de foutcode H73 met de melding ‘Er is een draadloze verbinding, maar OpenTherm wordt niet gedetecteerd. Controleer je installatie’.

      ik hoor het graag.
      Gr Raymond

 7. Roland

  Ik heb ook een Intergas Kombi Kompakt , met een Nest V3 op 11 en 12
  volgens het Intergas manual moet bij opentherm de doorverbinding tussen 9 en 10 verwijderd worden.
  Modulerende verwarming werkt prima, maar geen warm water !
  bruggetje tussen 9 en 10 weer teruggeplaatst en warm water werkt weer.
  op de Nest zie ik geen warm waterfunctie verschijnen, alleen op de app op mijn iphone staat een Warm water icoontje oranje te zijn, maar de warmwater functies, zoals boiler timer instellingen ontbreken.
  ook op de Thermostaat ontbreekt het “blauwe druppeltje” in het menu.

  Reageren
 8. Pieter

  Waar vind je nog zulke geweldige mensen, die de moeite nemen om zoiets te posten met foto’s en al. Op basis daarvan ben ik ook succesvol geslaagd in het installeren van de Nest top Michiel. Dank hiervoor.

  Reageren
 9. Roderick

  Ik wil een nest 3e generatie aan een intergas kombi kompasrichting HD uit 2001 koppelen. Iemand een advies hoe ik dit nu het beste kan doen?

  Reageren
 10. Maurice

  Ik heb vaker een Nest installatie gezien (op youtube dan) en het valt me op dat de “Amerikaanse” Nest thermostaten veel meer aansluitingen hebben bij de thermostaat zelf, iets van 10 aansluitingen maar de Nest die jij hebt heeft maar 2, is dat omdat dit een Europees model is of is dit dan een goedkopere versie?

  M.V.G Maurice

  Reageren
 11. Anniek

  Ha Michiel! Dank je wel voor je onwijs heldere uitleg. Alles gedaan zoals jij hebt voorgedaan. Helaas hetkent de CV niet meteen de thermostaat en geeft aan dat er geen thermostaat gekoppeld is. Heb je een tip hoe de intergas kompakt onze nest v3 wel gaat herkennen?
  Alvast bedankt!!

  Reageren
 12. Edo

  Hi iedereen en natuurlijk Michiel!

  Super tof dat je dit zo online zet, het heeft mij ook geholpen, super bedankt! Ik heb zelf een Intergas ketel en heb een NESTV3 aangeschaft, werkt super! Ik heb een foto hoe ik het heb aangesloten (kan het alleen niet uploaden hier helaas) en alles werkt als een trein (warm water, geen rare meldingen, opentherm, NEST “denkt” mee, heel mooi!).

  In tekst: heatlink aangesloten op de ketel op poort 11 en 12 (opentherm) en een “bruggetje” op aansluitingen 4 en 5 (gewoon doorverbinden dus).

  Ik hoop dat dit jullie helpt.

  gr. Edo

  Reageren
 13. Gre

  Als je de aansluiting op de intergas op pin 11 en 12 doet, waar door je dan de aansluiting op de nest Heatlink Is dat OT1 en OT2?

  Reageren
 14. PhilipVoet

  Hallo Nest gebruikers,

  mijn vraag is: de aansluiting op 220V bij stap 3, is dat niet meer of minder dan een snoer met stekker in het stopcontact en klaar? Of moet daar een omvormert tussen>

  Reageren
 15. Henri Boersema

  Hallo allemaal,

  Ik ben in het bezit van een intergas kombi hr 36/30 met een v3 nest thermostaat. Vanmiddag dik een uur met nest aan de lijn gehangen. De verbinding met de heatlink valt constant weg en ik krijg de melding dat er geen opentherm systeem aan de heatlink hangt. Ik heb inmiddels al alle bedrading nagelopen en het moet gewoon allemaal goed zitten . De heatlink hangt aan 11 en 12 en er zit een bruggetje tussen 4 en 5.
  Ik heb inmiddels meerdere keren het systeem gereset maar helaas. Bij het resetten naar fabrieks instelllingen doet de nest het hooguit een uurtje en dan is de verbinding weer verbroken. Heeft een van julle een idee?

  Reageren
 16. René

  Hé Michiel,

  Ik ga deze week een Nest Learning kopen. Met jouw handleiding erbij gaat het aansluiten een fluitje van een cent worden.
  Bedankt voor de heldere uitleg.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *