Het Oppervlak van de Zon - Zonnevlammen

Zonnevlammen ontstaan door het magnetische veld van de zon. Het plasma wordt langs de magnetische veldlijnen gevoerd.

Op het filmpje dat U te zien kan krijgen door hiernaast op het ikoontje te drukken is de ontwikkeling van een aantal zonnevlammen gezien (sterk versneld). (1.1M .avi) De energie die in een gemiddelde zonnevlam wordt vrijgemaakt is ongeveer gelijk aan 10 miljard Franse kernproeven.

Op deze twee kortere filmpjes zijn twee zonnevlammen te zien van vorig jaar. De linker is 300k en is een vlam van 19 November 1995; het rechter filmpje is 169k en laat een vlam zien op 4 September 1995. Hierin zie je mooi hoe de vlammen gekoppeld zijn aan de magnetische lussen.

Bij B in de figuur links (klik er op voor een vergroting) is een gat in de corona te zien, van waaruit deeltjes kunnen ontsnappen vanaf de zon zonder te worden tegengehouden door het magnetisch veld. Een foto van zo'n coronaal gat is rechts te zien: De donkere vlek in het midden is een coronaal gat.
De deeltjes zoeven zo'n 5 dagen later langs de aarde, met een snelheid van 700 kilometer per seconde. Ze veroorzaken dan poollicht, zorgen voor storingen in radio en TV ontvangst, en brengen de navigatie van vogels in de war. Maar daarover later meer..