Frankrijk + vakantie + wijn

(English version)

Dit voorjaar heb ik samen met mijn vriendin een SDEN-3 niveau wijncursus afgerond. Om al die theorie eens in de praktijk te toetsen zijn we de afgelopen 2 weken naar 2 belangrijke wijngebieden in Frankrijk geweest: De Bourgogne en het zuidelijke Rhone gebied. Vakantie met wijnthema dus. Onze ervaringen, tips & trucs, do’s and don’ts.

Bourgogne

Week 1 was in Beaune. Een ideale uitgangspositie voor de Bourgogne. Als je in westelijke richting uit het stadje wandelt sta je meteen tussen de druiven. Bourgogne = wijn, dat is duidelijk. En Bourgogne is pinot noir en chardonnay. Die leer je in een week echt goed kennen.

Loop Beaune even uit en je ziet dit.

Het is leuk om een fiets te huren. Wij hebben dat een dag gedaan en naar het zuiden gereden. Tenzij je echt een hele dag neemt of vrij stevig doorfietst (er is daar geen meter echt vlak) kan je niet veel verder komen dan Meursault, via Pommard en Volnay. Maar dan zie je dus meteen al heel veel! Met de auto zijn we naar het noordelijkste stukje van de Cote d’Or gereden, Fixin, en daarvandaan via alle bekende stadjes terug naar Beaune. Een feest der herkenning. Moray-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée, Nuits-St-Georges.. Alle rijtjes die we hebben gestampt werden nu ineens plaatsnaambordjes, vlak bij elkaar.

wijnstokken Bourgogne (Pinot Noir)

  •  In Bourgogne kan je op veel plaatsen terecht om te proeven, de borden ‘Degustation’ zijn alomtegenwoordig. Reken er wel op dat je betaalt voor het proeven, tenzij je daarna koopt, dan wordt het proeven vaak gratis. Niet onredelijk voor zo’n populair gebied met dure wijnen.
  • Had ik al gezegd dat Bourgogne wijnen duur zijn? We hebben nogal moeten wennen voor we onze eerste flesjes van €30+ kochten. Uiteraard is de kwaliteit wel navenant, steeds blijkt bij het proeven ook dat de duurste echt de beste zijn. Ook voordat ze de prijs vertellen.. ‘Die is het lekkerst.. oh is die €69.. ok..’
  • Gebruik de spuugbak. Veel toeristen doen dit niet, maar geloof me dat je echt beter proeft als je netjes uitspuugt. Zeker als je 2x 5 wijnen proeft op een dag. En dat gaat voorkomen. Bovendien kom je dan serieuzer over en dan krijg je soms wat extra’s, en wordt er uit een ander vaatje getapt voor je.
  • Onze beste ervaring wat betreft proeven:
    • Chateau Meursault. Prachtige plek, heel goede fijne rondleiding, €29 pp waarbij je 9 uitstekende wijnen proeft. Als proeven al 29 kost kan je raden wat de flesjes per stuk zijn..

      Chateau de Meursault proeflijst. Yikes. Ons duurste uitje, de Terroir d’Exception en de Volnay gekocht.

    • Olivier Leflaive in Puligny-Montrachet. Op de binnenplaats, heerlijk zitten en rustig proeven. Is ook een (prijzig) hotel, ‘We can arrange shipping to USA and Hong Kong’, dan weet je het wel.
    • Chateau Chassagne Montrachet. Veel nadruk op bio, goede uitleg en vriendelijke mensen.
  • Onze minste ervaring: Drouhin in Beaune. Hoewel het een mooie rondleiding is door een indrukwekkend kelderstelsel is het qua prijs-prestatie niet erg gunstig.
  • Ook niet top was onze dagtocht naar de Beaujolais. Misschien hebben we het niet getroffen, maar beide proeverijen daar waren ok, niet super. De wijnen zijn heel anders daar, en je hoort in de rest van Bourgogne ook nooit iets over Beaujolais. Wel over Chablis, dat ook bij de Bourgogne hoort hoewel dat veel verder weg ligt. Beaujolais is toch een beetje tweederangs, vanuit de Bourgogne gezien. Evengoed wel wat wijntjes meegenomen.. ze zijn natuurlijk nog altijd erg goed. Gamay is alleen niet hetzelfde als pinot. Wel is de omgeving natuurlijk erg mooi.

    De bekende ‘Moulin a Vent’

  • Neem ook wat Cremant-de-Bourgogne mee. Net als champagne, maar dan vriendelijker geprijsd. Weer eens wat anders als aperitief of zelfs maaltijdwijn.
  • Eettips in Beaune:
    • La Petite Taverne (Facebook link), wat een leuk restaurant. In een antiekzaak, 5 tafeltjes, de man in de bediening is ook de chef dus soms komen mensen aan en dan is er niemand om ze op te vangen want dan is meneer in de keuken bezig. Geestig. Bij vertrek groeten de gasten elkaar, en krijgen een uitgebreid afscheid van de eigenaar. Heerlijke wijnfondue gehad, echt een aanrader. Het is piepklein dus zorg dat je in de buurt van 19:00 komt opdagen, of reserveer. Dit kan via Facebook Messenger, in het Engels geen probleem, met enige vertraging.
    • Ook lekker is Les Poppiettes. Italiaanse eigenaresse, heerlijk niveau chaos, aardige bediening, erg lekker eten.
    • Een leuke wijnbar is La Dilettante, een paar minuten buiten het centrum. Veel keus, lekker bordje met charcuterie of kaas er bij, top.

Een andere tip is om naar de mosterdfabriek te gaan in Beaune. Daar doen ze leuke rondleidingen. Niet doen als je erg gevoelige ogen hebt, want een uur in zo’n fabriek kan door de hangende dampen zelfs de stoerste man aan het huilen brengen. Om te janken zo mooi.

Chateauneuf-du-Pape

Na ons weekje Bourgogne, nog bijkomend van de sticker-shock van de dure wijnen, stapten we  weer in het elektrische autootje en naar het zuiden. We verbleven in in een heel fijne Bed and Breakfast met als gastvrouw/eigenaresse een sommelier. Ze is zeer actief in de wijnwereld aldaar, en kent  meer adresjes en de reputatie en kwaliteit van de wijnen dan je ooit zelf zal ontdekken. Zeer aan te raden. Danielle gaf ons tips, adressen en regelde zelfs afspraken voor rondleidingen en proeverijen. Rondom Chateauneuf liggen veel bekende wijnstadjes als Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Tavel, Beaumes-de-Venise.. noem maar op. We hebben flink rondgetoerd.

De wijnstokken staan niet allemaal op keien, het cliché beeld van zuid-Rhone. Er zijn veel meer soorten ondergrond, en veel meer variaties.

  • Wat betreft eten in Chateauneuf-du-Pape zelf is er niet zo veel keus. Le Verger de Pape, vlak bij het kasteel, is aan te raden. Geweldig uitzicht en heerlijk eten. Wel reserveren, een dag van te voren langslopen werkt uitstekend. Dan kan je meteen even de druiven-expo achter het kasteel bekijken; daar staan alle 13 in de regio toegestane druivenrassen aangeplant. Verder is Le Pistou prima. La Maisounnette is waarschijnlijk ook goed maar konden wij niet proberen.
  • Proeven is een feest. De wijnen zijn vanzelf al veel betaalbaarder dan in Bourgogne, van een totaal ander karakter, maar ook erg goed. Verrassend zijn de witte (in opkomst in Chateauneuf-du-Pape). Een paar adresjes:
    • Domaine de Banneret. In Chateauneuf zelf, een geweldige ervaring. Gratis rondleiding en enthousiast verhaal van de vrouw van de eigenaar. Geen enkele druk om iets te kopen, ze doet het echt omdat je interesse hebt. Uiteraard wel wat flesjes gekocht..  echt mooie klassieke Chateauneuf-du-Pape wijn, vol, zacht en kruidig. Van te voren afspraak (laten) maken.
    • Domaine Galévan, iets buiten Chateauneuf. Wij móesten hier heen op aanraden van onze gastvrouw, die ook de witte wijn had geserveerd aan ons.  Heerlijk geraffineerde smaak, met fruit en wat mineralig aan het eind. De combinatie met mosterd-chips is niet te versmaden. De wijnmaakster was er niet (vacances) maar haar vader deed het verhaal. We hebben daar wit, rosé en 2 soorten rood gekocht. Top en heel betaalbaar, rond €10 per fles.

      Gratis bezorging tot bij de auto bij domaine Galévan

    • Domaine du Gour de Chaulé in Gigondas. Ook een vrouwelijke wijnmaker, net als Galévan. Erg aardige vrouw, fijne rondleiding, uitgebreid wijn geproefd.
    • Domaine la Baroche, in Chateauneuf. Een hypermoderne manier van wijn maken, heel anders dan wat je elders ziet. Alleen daarom al moeite waard van een bezoek. Ook hier totaal geen druk om iets te kopen, dat is echt karakteristiek van dit gebied.
    • We zijn ook naar het dorpje Laudun geweest. Een van de dorpen die hun eigen naam op het Village label mogen tonen, omdat ze kwalitatief een ander niveau halen. We hebben uitgebreid geproefd en ook wat doosjes meegenomen in Domaine Pelaquie, heel betaalbare wijn van vrij hoge kwaliteit. Aanrader.
    • Verder hebben we ook fijne dessertwijn geproefd in Beaumes-de-Venise (bij de coöperative, waar je ook een grote winkel hebt) en rosé in heel wat zaakjes bij Lirac en Tavel. Lirac vonden we een wat mindere ervaring, Tavel was wel prima, daar hebben we in het dorp zelf geproefd, bij Caveau Saint Vincent (Google maps link) naast de drie restaurantjes die er zijn ;-). Daar hebben ze de rosé van alle producenten, en kan je die ook allemaal proeven. Erg leerzaam. Let er op dat ze tijdens lunchtijd gewoon dichtgaan daar.

In het algemeen kan je stellen dat in de Bourgogne alles om wijn draait, en in het Rhone-gebied die nadruk wat minder sterk is. Bourgogne komt daardoor ook best ‘boers’ over; je ziet overal trekkers rijden bijvoorbeeld. Vooral in het noordelijke deel. Als wijnliefhebber is het geweldig om te zien; je ziet goed hoe enorm groot de verschillen zijn tussen veldjes die vlak bij elkaar liggen, maar door de andere ligging op de zon of een iets andere bodem een geheel andere kwaliteit wijn produceren.

Dat is het verhaal van die ‘Terroir d’Exception’ die we in Meursault kochten; midden in het premier cru gebied ligt een stukje veld wat minder gunstig, in een kuil en daardoor krijgt het minder zon. En is het geen premier cru, en dus ineens veel betaalbaarder. En dan worden die landjes allemaal ook nog eens gedeeld door verschillende wijnmakers.. een ingewikkelde lappendeken.

Het Rhonegebied is heel anders: Dorpen hebben hun eigen wijn, hun eigen gezicht, en hun eigen terroir. Ze gaan allemaal uit van de 13 toegestane druiven, maar maken daar per dorp met eigen wijntraditie iets unieks van. Vacqueyras heeft zelfs op een ‘Hollywood sign’ achtige manier hun eigen naam op de heuvel gezet. Dat zie je niet in de Bourgogne. Waar Bourgogne meer als een geheel oogt, komt het Rhonegebied meer over als verschillende wereldjes. En beide heeft z’n grote charme.

Op de terugweg hadden we een tussenstop met overnachting in Troyes. Champagne toe, dus. Een erg leuk stadje, zeker een bezoekje waard.

We zijn vast aan het nadenken over onze volgende wijnvakantie. Loire en Bordeaux, of toch eens een andere kant op, en naar Elzas en Mosel/Rheingau?

1 thought on “Frankrijk + vakantie + wijn

  1. Pingback: France + wine + road trip - michielb.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *