Een Nest thermostaat aansluiten op een Intergas combiketel

Omdat Nuon stopte met de E-manager had ik een andere thermostaat nodig. Mijn keuze viel op de Nest, eigenlijk vooral omdat er zulke leuke dingen mee mogelijk zijn met IFTTT, en de bediening via mobiel waarschijnlijk wel goed werkte. Aldus geschiedde, thermostaat aangeschaft, en vandaag heb ik hem geïnstalleerd. Ik was van te voren een beetje angstig, snoeren doorknippen bij cv-ketels vereist enige moed. Maar het was eigenlijk een fluitje van een cent, jij kan het ook.

Stap 1 – Oude thermostaat verwijderen

Dat was makkelijk genoeg, en laat een mooi gat achter.. Je ziet er twee draadjes uitkomen, deze schakelen de kachel aan en uit en gaan helemaal naar de cv-ketel.

nest - 1

Stap 2 – Verander aansluiting op de ketel naar aan-uit

Sommige ketels (zoals de mijne) zijn modulerend. Dat betekent dat ze behalve aan en uit ook zachtjes kunnen. Sommige thermostaten (zoals mijn vorige) kunnen daar mee omgaan, en zorgen er daarmee voor dat je niet zulke wisselingen krijgt van de temperatuur in je huis. De Nest is om onduidelijke redenen niet zo slim, dus ik moest de aansluiting van het draadje in de ketel aanpassen. Dat vereist bij de Intergas het open maken van het bedieningspaneel. Dit gaat heel makkelijk met twee schroefjes aan de onderkant. Oh ja, eerst natuurlijk de stekker van de ketel er uit. Vervolgens kan het hele spul naar beneden klappen, en zie je waar de draadjes zitten.

nest - 2

Dat groene blokje waar het rood-blauwe draadje heen gaat zit vastgeklikt op het bordje, dit kan je met enig trekken loskrijgen zodat je er makkelijker bij kan. Op het plaatje er bij staat welke aansluitingen waarvoor zijn. In dit geval zijn 11 en 12 voor modulerende thermostaat, en 6 en 7 voor een aan-uit thermostaat. Hier zie je dat in detail.

nest - 3

Hier heb ik ze dus aangesloten op de klemmetjes 6-7. En dat is alles, het spul kan weer dicht.

Stap 3 – De heatlink aansluiten

Ik heb een los 220v snoer gekocht bij de Gamma, en die aangesloten op de 230v ingang, de linker twee gaatjes. En dan komt het moedige moment: De kabel doorknippen die van thermostaat naar de ketel gaat. Kies een slimme plek want je hebt misschien weinig speling. Doorknippen, en beide kanten open peuteren en strippen. Vervolgens sluit je de draad die van de thermostaat komt aan op de rechter twee klemmetjes, en de draad vanaf de cv ketel op de rechter 2 van de middelste 3. Op deze manier dus:

nest - 5

Nu loopt de draad van de cv-ketel naar de thermostaat dus via deze heatlink.

Stap 4 – De Nest thermostaat aansluiten

Vervolgens sluit je de rode en blauwe draad aan in het wandkastje van de Nest, op deze manier. Het maakt niet uit welke links of rechts zit, het is ten slotte maar een aan-uit schakelaar.

nest - 7

Vervolgens kan je de voorkant er op klikken.

Stap 5 – Aanzetten

En dan komt het moment dat je vreest dat je ergens een fout hebt gemaakt en alles voor niks was. De stekker van de cv-ketel en de heatlink er in. En voilà, bij mij werkte alles meteen. De thermostaat gaat aan, en je kan hem als eerste koppelen aan je wifi.

nest - 10

Als dat gedaan is gaat hij zichzelf updaten, en door een aantal stappen lopen. Als moment supreme doet hij de kachel even aan en vraagt hij of de radiatoren warm worden. En ja, dat werden ze. Vier dat moment even.

Stap 6 – Er is geen stap 6

En dat was het al.. Het werkt gewoon allemaal. Account aanmaken op Nest.com, de app installeren op je telefoon, koppelen met de thermostaat (de app legt dat heel goed uit, kan niet mis gaan) en dan kan je de thermostaat via de app bedienen.

Het is blijkbaar slim om niet meteen een schema te gaan maken, maar de thermostaat zelf te laten leren over je schema. Dus dat doe ik maar.

Ik kan niet wachten op de frisse herfst.

57 thoughts on “Een Nest thermostaat aansluiten op een Intergas combiketel

 1. Lenny

  Leuk artikel. Zit er ook over na te denken om een Nest aan te schaffen, aansluiten ziet er niet al te gecompliceerd uit gelukkig… Ben je er nog steeds tevreden mee?

  Reageren
 2. sander

  Hoi Michiel,

  Onwijs bedankt voor deze gedetaileerde uitleg. Toen ik de cv ketel opentrok kreeg ik het een beetje benauwd. Ik snapte er niets van. Maar dankzij jou detail uitleg heb ik het eenvoudig voor elkaar gekregen zonder dat ik een dure monteur hoefde in te schakelen!
  Super!

  Reageren
 3. Eric

  Hi Michiel, superblij met deze uitleg. Dank! Ik heb hem gebruikt om een US model Nest aan te sluiten, dus zonder die volkomen nutteloze Heatlink. En met jouw duidelijke uitleg kon ik de draden in mijn ketel daarvoor aansluiten. Fijn!

  Reageren
  1. Aad

   Beste Eric, is het idd gelukt om de USA nest volledig werkend te krijgen? Ik heb ook een 3 Nest gekocht in de USA en vroeg mij af of het wel volledig gaat werken. Ik moet nog beginnen aan de installatie, bedankt voor je antwoord

   Reageren
 4. Eric

  Ha Michiel, misschien begrijp ik het niet goed. Maar met de heatlink wordt de Nest modulerend. Moet de aansluiting van de heatlink naar de CV ketel dan niet op 11 en 12 worden aangesloten? Bij een aansluiting op 6 en 7 treedt geen modulerende werking op en is alleen sprake van een schakeling aan en uit.

  Reageren
 5. Daniel

  Eric,

  Het laatste type Nest, de V3, werkt in tegenstelling tot V1 en V2 wel modulerend. De draden dienen dan inderdaad op positie 11 en 12 te worden aangesloten.

  Reageren
 6. glenn

  Michiel, bedankt voor de handige uitleg. heb mijn v3 inmiddels werkend maar de open therm functie is niet detecteerbaar, nog niet kunnen vinden waar t fout zit.

  Reageren
  1. Thijs

   Bij werkt het ook niet via opentherm.

   2 draden op 11 en 12. Is het zo dat de verbindingsbrug op 4 & 5 moet blijven zitten?

   Ik lees in de installatiehandleiding van de ketel dat 6-7 open moet zijn. Open is in dit geval toch geen draden daarop aangesloten?

   Reageren
   1. michielb Bericht auteur

    Dat denk ik wel ja, maar veel meer dan wat ik heb opgeschreven weet ik er ook niet van. Zag je eerdere comments over opentherm?

    Reageren
    1. Thijs

     Ik heb het ondertussen werkend. Bleek 1 draad niet helemaal lekker te zitten.

     Nu maar eens even verder spelen met de mogelijkheden.

     Reageren
     1. Raymond

      Hi Thijs,

      Kan je aangeven hoe je de opentherm aansluiting op intergas combi ketel heb aangesloten?
      4 en 5 zijn doorgelust en 11 en 12 gaan naar de headline.

      Maar krijg foutmelding op mijn nest h73. Geen idee wat ik fout doe? Kan het nog iets met de polaritei te maken hebben?

      Ik hoor het graag,
      Gr Raymond

     2. Raymond

      Dag Thijs,

      Goed te lezen dat het nu werkt. Bij mij werkt aan/uit nu ook, maar opentherm niet. Ik maak gebruik van een nest V3.
      Kan je me laten weten hoe je nu je intergas heb aangesloten?
      Gebruik je pin 11&12 en 4&5 doorverbonden?

      ik krijg nu foutmelding h73. Je ziet de foutcode H73 met de melding ‘Er is een draadloze verbinding, maar OpenTherm wordt niet gedetecteerd. Controleer je installatie’.

      ik hoor het graag.
      Gr Raymond

   2. Hans

    Hi, ben ik ook even benieuwd naar.. is dat open in de zin van geen kabel aansluiten?
    Of open in de zin van. de schroeven in het bevestigingsblok mogen niet aangedraaid zijn zodat het “rondje”waar de kabel in gaat open blijft?

    Reageren
 7. Roland

  Ik heb ook een Intergas Kombi Kompakt , met een Nest V3 op 11 en 12
  volgens het Intergas manual moet bij opentherm de doorverbinding tussen 9 en 10 verwijderd worden.
  Modulerende verwarming werkt prima, maar geen warm water !
  bruggetje tussen 9 en 10 weer teruggeplaatst en warm water werkt weer.
  op de Nest zie ik geen warm waterfunctie verschijnen, alleen op de app op mijn iphone staat een Warm water icoontje oranje te zijn, maar de warmwater functies, zoals boiler timer instellingen ontbreken.
  ook op de Thermostaat ontbreekt het “blauwe druppeltje” in het menu.

  Reageren
 8. Pieter

  Waar vind je nog zulke geweldige mensen, die de moeite nemen om zoiets te posten met foto’s en al. Op basis daarvan ben ik ook succesvol geslaagd in het installeren van de Nest top Michiel. Dank hiervoor.

  Reageren
 9. Roderick

  Ik wil een nest 3e generatie aan een intergas kombi kompasrichting HD uit 2001 koppelen. Iemand een advies hoe ik dit nu het beste kan doen?

  Reageren
 10. Maurice

  Ik heb vaker een Nest installatie gezien (op youtube dan) en het valt me op dat de “Amerikaanse” Nest thermostaten veel meer aansluitingen hebben bij de thermostaat zelf, iets van 10 aansluitingen maar de Nest die jij hebt heeft maar 2, is dat omdat dit een Europees model is of is dit dan een goedkopere versie?

  M.V.G Maurice

  Reageren
 11. Anniek

  Ha Michiel! Dank je wel voor je onwijs heldere uitleg. Alles gedaan zoals jij hebt voorgedaan. Helaas hetkent de CV niet meteen de thermostaat en geeft aan dat er geen thermostaat gekoppeld is. Heb je een tip hoe de intergas kompakt onze nest v3 wel gaat herkennen?
  Alvast bedankt!!

  Reageren
 12. Edo

  Hi iedereen en natuurlijk Michiel!

  Super tof dat je dit zo online zet, het heeft mij ook geholpen, super bedankt! Ik heb zelf een Intergas ketel en heb een NESTV3 aangeschaft, werkt super! Ik heb een foto hoe ik het heb aangesloten (kan het alleen niet uploaden hier helaas) en alles werkt als een trein (warm water, geen rare meldingen, opentherm, NEST “denkt” mee, heel mooi!).

  In tekst: heatlink aangesloten op de ketel op poort 11 en 12 (opentherm) en een “bruggetje” op aansluitingen 4 en 5 (gewoon doorverbinden dus).

  Ik hoop dat dit jullie helpt.

  gr. Edo

  Reageren
 13. Gre

  Als je de aansluiting op de intergas op pin 11 en 12 doet, waar door je dan de aansluiting op de nest Heatlink Is dat OT1 en OT2?

  Reageren
 14. PhilipVoet

  Hallo Nest gebruikers,

  mijn vraag is: de aansluiting op 220V bij stap 3, is dat niet meer of minder dan een snoer met stekker in het stopcontact en klaar? Of moet daar een omvormert tussen>

  Reageren
 15. Henri Boersema

  Hallo allemaal,

  Ik ben in het bezit van een intergas kombi hr 36/30 met een v3 nest thermostaat. Vanmiddag dik een uur met nest aan de lijn gehangen. De verbinding met de heatlink valt constant weg en ik krijg de melding dat er geen opentherm systeem aan de heatlink hangt. Ik heb inmiddels al alle bedrading nagelopen en het moet gewoon allemaal goed zitten . De heatlink hangt aan 11 en 12 en er zit een bruggetje tussen 4 en 5.
  Ik heb inmiddels meerdere keren het systeem gereset maar helaas. Bij het resetten naar fabrieks instelllingen doet de nest het hooguit een uurtje en dan is de verbinding weer verbroken. Heeft een van julle een idee?

  Reageren
 16. René

  Hé Michiel,

  Ik ga deze week een Nest Learning kopen. Met jouw handleiding erbij gaat het aansluiten een fluitje van een cent worden.
  Bedankt voor de heldere uitleg.

  Reageren
 17. Dave

  Net nest aangesloten. Of ik mis wat anders wat het een eitje. 😅

  Oude thermostaat van 11 en 12 af, die linken met met heatlink en nieuwe v3 met heatlink. Klaar.

  Intergas komi het 28/24

  Reageren
 18. Martijn

  Hey allemaal,
  Ik heb zojuist een Nest Thermostaat v3 aangesloten op een intergas 28/24a, maar krijg het niet werkend. Zowel de OpenThermals de aan/uit variant geprobeerd. Wel heb ik een extraatje doordat ik vloerverwarming heb waarbij het signaal als volgt gaat: thermostaat > heatlink > vloerverwarming verdeler > CV.

  Ik dacht eerst dat het aan m’n connectie tussen de thermostaat en de heatlink lag, maar zelfs in manual mode gaat de verwarming niet aan.

  Ik heb niet de bridge tussen 4 & 5 gelegd, maar wat doet dat precies?

  Daarnaast zou ik verwachten dat minimaal de aan/uit gewoon zou werken.

  Reageren
  1. Floris

   Hi Martijn,

   Ben je er nog uit gekomen? Ik heb dezelfde setup en jaren geleden een Nest v3 aangeschaft en na een aantal pogingen helaas moeten opgeven. Ik wil het nu nogmaals proberen.

   Reageren
   1. Martijn

    Uiteindelijk heb ik mijn oude thermostaat ingezet als “vloerverwarming verdeler aan/uit-schakelaar”. De Nest heb ik direct aangesloten en toen werkte het. Het enige waar ik aan moet denken is dat als er gestookt moet worden (ergo.. het wordt buiten warmer) dan moet ik de oude thermostaat even aanzetten.

    Reageren
    1. Floris

     Dank voor je snelle reactie! Wat bedoel je precies met “de Nest heb ik direct aangesloten”? Waar heb je deze direct op aangesloten? De Nest op de CV, zonder heatlink?

     Reageren
 19. Jan

  Helaas kan niemand vertellen hoe je H73 fout kunt verhelpen.
  Moet er echt een brug tussen 4 en 5, want er zit standaard al een draad in poort 5. 4 is leeg.
  11 en 12 zijn dan voor OT.
  Ik krijg dus ook een H73 en heb geen idee hoe je dat kunt oplossen. Alle draden zijn echt goed aangesloten en Nest V3 configureren als aan/uit doet het wel goed, maar niet als Opentherm.

  Reageren
  1. Jan

   Inmiddels werkt het. Er zit namelijk op de V3 naast T1 en T2 ook nog OT1 en OT2. Daar moet de Opentherm CV ketel op worden aangesloten.
   Dus CV -> OT1/OT2 op Heatlink en Thermostaat -> T1/T2 op Heatlink.
   Brug niet nodig.
   Als je nu op de Nest V3 aangeeft dat de ketel Opentherm is, dan geen foutcode meer.

   Reageren
   1. Yves

    Hoi Jan,
    Ik denk dat ik er ook bijna ben. Maar kun jij mij bevestigen (of vertellen) wat en of er nu nog ergens een brug of draad zit in een van de poortjes 4, 5, 6 of 7?
    Ik ga onze Nest ook aansluiten op 11 & 12 maar het punt is: Er zit een losse draad in poortje 6 (en daar heb ik (nog) niemand over gehoord. 🙁 Ik weet dus ook niet waar die (rode) draad voor dient.
    Heel blond ga ik natuurlijk eerst maar eens proberen de Nest aan te sluiten en die draad te laten voor wat het is. maar ik heb én geen zin in fout codes én geen zin in dat ik per ongeluk mijn Nest zou slopen oid.
    Ik hoop dat je hierop kunt/wilt reageren.

    Reageren
 20. Izabela

  Help, ik heb alles volgens de instructies geinstaleerd, alles werk behalve dat mijn Nest thermostaat laad de batterij niet op en krijg fout melding. 3x alle stappen herhaald en steeds het zelfde probleem. Deze had ik gewild platsen waar mijn oude termostaat daarvoor ging. Er waren alleen 2 draden die moesten gekoppeld worden, maar nog steeds blijkbaar word hij niet van stroom voorzien. Ik had begrepen van de installateur dat er moet een transformator tussen nog komen ! Klopt dat ? En waar kan dit kopen en hoe moest dat geïnstalleerd worden ?

  Reageren
  1. Jan

   De Nederlandse Nest V3 wordt aangesloten op de twee draden uit de muur. Bij de ketel wordt de heatlink gehangen tussen de CV ketel en de draden die vanuit de thermostaat bij de ketel komen. Nest V3 krijgt dan stroom vanuit de heatlink.
   De heatlink wordt aangesloten op 220V, zonder transformator.

   Reageren
 21. Senne Tijdeman

  Fantastisch dat je dit hebt gedeeld. Net een Nest aangesloten op deze ketel. Dankzij deze handleiding een stuk makkelijker 👍

  Tnx

  Reageren
 22. Beau

  Ik heb onlangs ook een Nest aangesloten op een HRE 36/30. Ik vroeg me eigenlijk af of je nog instellingen moet doen op de ketel zelf? Ik zie namelijk dit in de handleiding:

  5.3.5 Modulerende thermostaat
  Het toestel is geschikt voor het aansluiten van een modulerende thermostaat,
  volgens het OpenTherm communicatie protocol.
  De belangrijkste functie van de modulerende thermostaat is het berekenen van de
  aanvoertemperatuur bij een gewenste kamertemperatuur, om een optimaal gebruik
  te maken van het moduleren. Bij elke warmtevraag wordt op het display van het
  toestel de gewenste aanvoer temperatuur aangegeven.

  Echter zie ik altijd een aanvraag van 40 graden staan. Nooit hoger of lager.
  Dus voor mijn gevoel lijkt het alsof het niet helemaal optimaal werkt.
  Dit staat er ook in de handleiding:

  E :
  Min. aanvoertemperatuur tijdens OT-vraag (OT = OpenTherm thermostaat)
  40 40 40
  Instelbereik 10°C tot 60°C.

  E . OT-reactie
  1 1 1
  0=OT negeren indien < dan E
  1=OT set begrenzen indien < dan E
  2=OT aan-uit
  (bron https://www.heluto.nl/images/downloads/handleidingen/Intergas-HRE_36-30_installatievoorschrift.PDF pagina 19 en 36)

  Het lijkt erop dat je "E." er voor zorgt welke temperatuur het is aan de hand van "E". Naar mijn idee moet setting E op 10 graden gezet worden en E. op 0 of 1 (weet niet zo goed welke).

  Iemand hier ervaring mee?

  Reageren
  1. Martijn

   Het lijkt erop dat 40 C de minimum water temperatuur is die Nest bij OpenTherm gebruikt. Bij radiatoren is dat prima, dan kan er geregeld worden tussen 80 en 40C.
   Ik heb echter vloerverwarming, dan wil ik eigenlijk moduleren tussen 30 en 40C. Het hele moduleren hem ik dan niks aan.

   Weet iemand of die 40C aan te passen is?
   Anders ga ik de boel toch weer als aan-uit aansluiten, met een vaste temperatuur van 35C.

   Reageren
 23. Yves

  Hoi,
  Ik schreef het ook naar Jan maar mijn enige vraag / opmerking is nog dat ik een rode draad op aansluiting 6 heb zitten in onze ketel (Nest (nog) niet aangesloten.
  Honeywell zit nu ook al op poort 11 & 12. Dus de Nest straks ook. Maar weet iemand dat ik met die draad op 6 moet? Gewoon eerst maar eens laten zitten natuurlijk (tenzij iemand weet wat dat ding doet). Valt me wel op dat een dezelfde ketel bij de een (in de oude situatie) wel een lusje had (tussen bijvoorbeedl poortje 4 & 5 of tussen 5 & 60) en de ander hoor je daar geheel niet over.
  Nou, ik wacht even af óf er iemand kan/wil reageren op draadje op poortje 6 :-O??

  Reageren
 24. Yhory

  Super godde uitleg ik heb wel de open therm thermostaat nest v3 dus hoefde ik niets te veranderen op de groene blokje. Bedankt

  Reageren
  1. Eric

   Intergas HRE 30/36 conform
   Aangesloten met nest V3 maar werd warmer en warmer. Wel lekker maar in deze tijd niet zo handig. Idee wat ik verkeerd doe? Hoor het graag.

   Reageren
 25. Corrie

  Ik heb een nieuwe intergas c.v. ketel en honey welk thermostaat aan laten sluiten door Essent, helaas de klacht is precies als bij mijn oude ketel die altijd perfect werkte, van 12jaar oud en die de kamer niet meer warm hield. Ik zet de thermostaat op 19 graden, slaat dan af na verloop van tijd af maar radiatoren worden koud ,het vlammetje Komt soms 30seconde terug en het blijft koud de kamer wordt niet warm
  Je moet de thermostaat zelf hoger zetten Er zijn verschillende monteurs geweest maar zeggen dat dit normaal is maar doe je niets dan blijft alles koud
  Wie helpt mij het is toch erg dat de v.w niet brand veel geld kwijt en niets opgeschoten.

  Reageren
 26. Bart

  Nou, als ik dit bericht lees klinkt het allemaal heel eenvoudig. Maar ik heb de installateur van de CV gebeld (krijg binnenkort een nieuwe CV) en zij sluiten ook de thermostaat aan, en hij zei direct: “Als u de Google Nest heeft betaalt u €50,= meerprijs, want die is heel moeilijk”. Hij wist toen nog niet wat voor thermostaat ik heb gekocht, en dat is dus de Google Nest…

  Reageren
 27. Henri Boersema

  Ik heb de Nest na heel veel problemen de deur uit geknikkerd. Uitvallende connecties, Storingen. Ik was er echt helemaal klaar mee. Heb nu een tado. Niet zon mooi fancy display maar het comfort in huis is merkbaar beter. Volgens mij gaat deze Tado veel beter om met een modulerende keter

  Reageren
 28. roland

  Pas een nieuwe Intergas op laten hangen, monteur kreeg het niet voor elkaar hem modulerend aan te sluiten, dat heb ik dus zelf moeten doen.
  Stelt niet veel voor trouwens, en een Nest V3 werkt perfect met een Intergas, als je zoals Henri storingen hebt, zou het bijvoorbeeld een slechte kabel, of connector kunnen zijn, maar ook slechte wifi kan dit veroorzaken.
  Ik had vroeger altijd gezeur met wifi, heb ook veel wifi-lampen, heb nu 3 Unifi Ap’s hangen en nooit meer gedoe.

  Reageren
 29. Henri Boersema

  Dat heb ik allemaal al gedaan. Ik met mijn unifi ap was het niet te doen. Overigens werkt de verbinding tussen de nest thermostaat en het kastje naast de cv met een eigen protocol en niet via wifi

  Reageren
 30. Yves

  Ik draai al maanden nu zonder problemen met een Nest V3. M’n Intergas werkt top! Heb wifi van Google (met 4 pods door het huis) en de bestaande thermostaat draad tussen de Nest en het kastje op zolder.
  Iedere situatie is anders. Maar kan alleen zeggen: als het bij de een kán werken, zou dat dus bij de ander ook moeten kunnen. (En waar het dan aan ligt dat het niet lukt of niet helemaal lukt dat is vaak een lang zoeken naar allemaal mogelijkheden).

  Reageren
 31. roland

  Dat klopt Henri, de verbinding tussen Nest en de kast bij de CV ketel is een eigen protocol.
  en de kabel wordt dacht ik alleen voor voeding gebruikt.
  Wel is het zo dat de diverse draadloze verbindingen elkaar negatief kunnen beinvloeden (interferentie)
  WiFi, DECT telefoons, Z-Wave, Klik-aan-klik-uit, etc etc
  een WiFi AP, te dicht bij een DECT basis set geeft b.v. ook altijd problemen.
  Dat in combinatie met gewapend betonnen vloeren, die als faraday-kooi werken, is het vaak lastig uit te vinden waar de oorzaak zit. wat Yves zegt klopt, maar mogelijk heb je gewoon een “lastig” huis waar het om draadloze verbindingen gaat, of misschien is je buurman zend-amateur 😂

  Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *