Allereerste ervaring met Pebble

Op nadrukkelijk aanraden van een goede vriend ben ik overstag gegaan en heb ik een Pebble smartwatch aangeschaft. Eigenlijk moet je zo’n smartwatch zien als een extra beeldschermpje voor je smartphone. Alles gaat via bluetooth; het horloge zelf heeft geen gps of internet verbinding, hij leent die informatie van je telefoon.

En wat kan je er dan mee? Handig is om notificaties te zien. Iedere notificatie van je telefoon is meteen leesbaar op je horloge. En in plaats van je telefoon uit je broekzak te peuteren kan je nu meteen zien wat er is. Handig, maar natuurlijk wel een oplossing van een echt luxeprobleem..

Je bent nu echt altijd bereikbaar

Je bent nu echt altijd bereikbaar

Je kan op een Pebble een beperkt aantal apps zetten. Beperkt, want er moet zuinig worden omgesprongen met geheugen en batterijleven. Een leuke toepassing is Foursquare. De app werkt goed: Start Foursquare op je horloge, die verbindt met je telefoon zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, en toont de dichtstbijzijnde locaties op het horloge. Eventueel scrollen, en inchecken met 1 keer op een knopje drukken, waarna je meteen een eventuele tip ziet.

1399384351728

Een hoog Inspector Gadget gehalte is navigatie. Een kaartje en aanwijzingen op je horloge. Vet. Lijkt leuk, maar in de praktijk eigenlijk heel onhandig: Het horloge loopt enorm achter, omdat er 1 update van het scherm per 10 seconden ofzo wordt gedaan. Batterijleven, tja.. En dus zie je dat je bij de rotonde de eerste rechts moet nemen, terwijl je al lang voorbij bent. Dus dit is nog geen winnaar wat mij betreft.

1399384411705

En het andere grote nadeel: Je mouw zit er overheen. En dat is los van welk horloge je nou neemt wel écht een nadeel van smartwatches, als het gaat om ‘een extra beeldscherm voor je smartphone’.

En ook Twitter als applicatie op je horloge is in feite niet echt bruikbaar; als je een mention ofzo krijgt zie je die toch wel als notificatie. Als je wil gaan lezen of reageren is zo’n horloge iets wat alleen echte liefhebbers zullen gaan gebruiken.

Moet je een smartwatch kopen? Als je het leuk vindt om te experimenteren en nadenken over wat er allemaal mee kan: Ja, sla je slag en koop een Pebble of iets dergelijks. Veel mensen kiezen er nu voor om even te wachten op een Google of Apple horloge, en eigenlijk is dat het verstandigst. Ik denk dat de ‘state of the art’ Pebble dan in één klap vooroorlogs ouderwets aan zal doen. De zwart-wit tv, de Nokia 3310 van 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *